22 Ağustos 2013 Perşembe

ANTEBİN YAZ DOLMASI (TAZE SEBZELERLE)

Malzemeler:
  • 10 tane ufak dolmalık patlıcan
  • 300 gr. yağlı kıyma
  • 3 tane kuru soğan
  • 1 tane rendelenmiş domates
  • 8,9 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşıgı karışık salça biber ve domates
  • Her sebze için bir avuç pirinç
  • Karabiber, tuz
  • 1 tatlı kaşığ limon tuzu
Yapılışı:
  • Patlıcanlar baş taraflarından 1-2 parmak kadar kesilip, ince bir bıçak yardımıyla dikkatlice içleri oyulur. Antep’de “dolma bıçağı” denilen çok keskin olmayan ince ve uzun bıçaklar kullanılır.
  • Oyulan patlıcanlar su dolu bir kap içinde diğer hazırlıklar yapılana kadar bekletilir.
  • Patlıcanların baş kısmından veya uyulan içleri tohumsuz bölümünden dolmaların ağzına kapatacak kapaklar kesilir.
  • Soğan ve sarımsak çok ince kıyılır ve limon tuzu hariç diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Patlıcanlar çok sıkı olmayacak şekilde doldurulur ve kesilen kapaklar yerleştirilir.
  • Tencereye dizilen patlıcanların üzerine limontuzu ve bir miktar daha tuz suyla karıştırılarak dökülür. ( Suyunu malzemenin üzerini bir iki parmak geçecek kadar su kullanın.)
  • Önce harlı ateşte kaynayan dolmaların üzerine dolma taşı veya bir tabak kapatın.
  • Tencerenin ağzını kapatarak kısık ateşte pişirin.     AFİYET OLSUN  :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder